Teknoloji

Neden Küflü Ekmek Tüketmek Zararlı, Küflü Peynir Tüketmek Genel Olarak Zararsızdır?

Bu noktada kafa karıştıran kısım; Ekmeğin üzerinde küf varsa doğrudan tüketmeyi reddediyoruz, peynirde küf varsa hayranlıkla yiyoruz. Peki küf zararlıysa, küfe hayranlıkla aldığımız peynirler de zararlı değil mi?

Bu mantık hatasımutlaka değerli bir açıklaması olmalıdır.

Peynire geçmeden önce diğer yiyeceklerle başlayalım.

Küf olarak bilinen bu yeşil, mavi ve beyaz kısımlar, Bir tür üreme hücresi olan sporlardan kaynaklanır.Aslında meyvelerde, reçellerde ve ekmeğin dışında sıklıkla karşılaştığımız bu lekeli veya gruplanmış formlardaki küfler bulundukları bölgeyi istila etmezler.

Küfe neden olan bu sporlar aslında yiyeceğe de bulaşır. Dallanarak yayılır ve çıplak gözle görülmesi çok zordur. Yani görebildiğimiz kalıpları kesmek, onlardan tamamen kurtulduğumuz anlamına gelmiyor. Eğer böyle bir şey yapıyorsanız çok fazla küf yediğinizi söyleyebiliriz.

Peki bu küf sporlarını yemek zararlı mı yoksa zararsız mı?

Bu noktada ABD Tarım Bakanlığı teknik bilgi uzmanı Nadine Shaw, sert gıdalardaki küf mantarlarının çoğunluğunun Küfler sert yüzeylerde hareket edemedikleri için zararsızdırlar ancak bazıları tehlikelidir.belirtir.

Bu zararlılar, mikotoksin adı verilen, solunum sorunlarına veya çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilen zehirli maddeler içerebilir. Nadine Shaw, özellikle küfte bulunan aflatoksin adı verilen bir maddeyi, Kansere bile yol açabileceğini ekliyor.

Kısacası küf yemenin olumsuz etkilerinin olmamasının nedeni muhtemelen Bunun nedeni zararsız küflerle karşılaşılmasıdır. . Ama elbette bir sonraki küfün aflatoksin içermeyeceğinin garantisi yok.

Ayrıca her gıdada oluşan küf çeşidi aynı değildir.

Örneğin karaciğerden nefret eden aflatoksin, çoğunlukla yer fıstığı ve mısırda yetişen bir küftür. Zehirlenmeye neden olan mikotoksinler genellikle tahıl ve kuruyemişlerde yetişmektedir. Yine bunun dışında birçok meyve ve sebzede yetişen farklı küf türleriAyrıca orada.

Kalıba dökmek; Meyve, sebze, ekmek ve diğer çeşitli yiyecekler genellikle endişe verici bir rüya iken, küflü peynir için bile bir kesimin olduğu gerçeğine ne dersiniz?

Aslında bu peynirin türüne göre değişir. Örneğin krema, süzme peynir ve süzme peynir gibi yumuşak peynirler, ister dilimlenmiş, ister rendelenmiş, ister ezilmiş olsun, küflenme açısından çok tehlikelidir. Bu tür peynirlerde küf vardır. Çıplak gözle görülmese de aslında peynirin her tarafına yayılır.Ve onu çöp kutusuna göndermek en iyi hamle olacaktır.

Ancak peynir sert ise küfü oluşturan sporlar Yumuşak peynirde olduğu gibi peynirin her yerine yayılamaz. Yani küflü kısım kesilip tekrar yenilebilir. Bu peynirler arasında; Kaşar, parmesan, colbi ve çeşitli İsveç peynirleri var ama tabii ki küflenerek yenmemeli.

Kalıbın etrafından yaklaşık 2-3 cm kesilmelidir. kalan kısmını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bu noktada küçük bir ipucu verelim. Kalıbını kestiğiniz bıçakla peyniri tekrar kesmemeniz ve bu bıçağı peynirin yakınında tutmamanız çok önemlidir. Aksi takdirde küf çok çabuk yenilenecektir.

Her besinin küf çeşidi farklı olduğu gibi bazı peynir çeşitleri de aynı değildir.

Konya (Divle Peyniri)

Bu küf sporları özellikle küflü olarak satılan ve tüketilen peynirlerde, Bazı peynirlere zarar vermek şöyle dursun, onların ham maddesidir. Küflü olarak üretilen ve küflü olarak tüketilen peynirler şunlardır: Stilton, Roquefort, Asiago, Kemembert; Konya (Divle Peyniri), Hatay (Pişmiş Sürk Peyniri), Ardahan (Küflü Peynir), Erzurum (Kerti Peyniri) ve Burdur (Küflü Süzme Peynir).

Örneklerini verdiğimiz bu küflü peynirlerin tüketimi, Güvenilir satış yerlerinden satın alındığı sürece risk oluşturmaz.Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi küflü olmaması gerektiği halde küflü peynir satın almak veya tüketmeye devam etmek ciddi tehlikelere yol açabilir.

Kaynaklar: Canlı Bilim, Sağlık Hattı, EatingWell, Mayo Clinic

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu