Haber

Antalya’da Plastik Kirliliğine Karşı Farkındalık Oluşturulacak

Deniz ve kıyılardaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Antalya’da “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi başlatıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) iş birliğinde düzenlenen projeye Türkiye’den ve yurt dışından 45 genç katıldı.

Kıyılarda ve denizlerde plastik kirliliğine karşı bilinçlendirme çalışmalarının yürütüleceği projede, gençlerin katılımıyla anket, stant, yarış gibi bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Projenin gazetecilere açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Baş Danışmanı Lokman Atasoy, plastik atıkların başta deniz ekosistemi olmak üzere tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Denizlerdeki çöplerin yüzde 90’ının plastik atıklardan oluştuğuna dikkati çeken Atasoy, “Özellikle bu atıkların mikroplastiğe dönüşerek deniz canlılarını olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu nedenle TÜRÇEV ve EKAD iş birliği ile uluslararası projemizi başlattık.” konusunda uzman iki sivil toplum kuruluşumuzun koordinasyonunda bilinçlendirmeye yönelik faaliyet ve çalışmalar yürüteceğiz.”

Sahil şeridinde her gün tonlarca atık toplandığını belirten Atasoy, şunları kaydetti:

“Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Konyaaltı Sahili’nde hafta içi 30 ton, hafta sonu 50 ton atık toplanıyor. Günde 4 bin 300 torba ile 110 personel ve 3 TIR çöp gönderiliyor. deneyin, çöpler sahillere atılıyor. Plastiğin çoğu maalesef denize ulaşıyor. Bu projelerle her yıl artan plastik kirliliğinin tüm Akdeniz’de kıyı ekosistemini tehdit ettiğine dikkat çekmek istiyoruz.”

“Yapmamız gereken tek şey çöpleri etrafa atmamak”

TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kinden Cebbari, kıyılardaki kirlilik konusunda farkındalık yaratmanın değerine dikkat çekti.

Sahillerde her gün tonlarca çöpün toplandığını hatırlatan Cebbari, “Öncelikle bu çöpü kimin ürettiğine bakmamız gerekiyor. Proje süresince çöpün kaynağını da araştıracağız. Şemsiye ve şezlongun altında plastik bardak, pipet ve sigara izmaritleri bulduk. “Kirlilik olmayacak. Bu kadar kaynak boşa gitmeyecek. Çevremiz için yapmamız gereken tek şey çöpleri etrafa atmamak.” sözlerini kullandı.

Ekolojik Araştırmalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Canbolat, plastiğin ekosistemi ve insanları olumsuz etkilediğini, her insanın haftada bir banka kartı büyüklüğünde mikroplastik tükettiğini vurguladı.???????

Projede yer alan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri ve Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Yakup Ceylan, projeye katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Geleceğin adına gençlerin bilincinde olmanın değerli olduğunu belirten Ceylan, “Gelecek bizim elimizde. Geleceğimi kendim inşa ediyorum. Bu yüzden şikayet etmeden önce atılım yapmak önemli. Bu yüzden projeye katıldım.” .” söz konusu.

savastepehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu