Haber

6-8 Ekim olaylarında Demirtaş ve Yüksekdağ için müebbet istemi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi salonunda görülen duruşmaya çok sayıda tutuklu sanık ve avukatları katıldı.

Bir önceki duruşmada alınan ara karar gereğince sanık ve avukatlarının dava dosyasına gelen belgelere karşı iki gün boyunca ifade verdiklerini hatırlatan mahkeme heyeti başkanı, sunmak üzere savcıya bir konuşma yapacağını söyledi. temelindeki görüşüdür.

Bunun üzerine sanık ve avukatları, ifade vermeye devam edeceklerini söyleyerek mütalaanın okunmamasını istedi.

Mahkeme heyeti başkanının mütalaanın okunacağını tekrarlaması üzerine sanıklar sloganlar atarak salonu terk etti. Sanık avukatlarından bazılarının mahkemeye “Başka mahkemelerde görüşeceğiz” dediği duyuldu.

5 bin sayfa görüş

Ardından Cumhuriyet Savcısı Cemalettin Şimşek, 13 bölümden oluşan 5 bin 268 sayfalık mütalaayı özetledi.

Görüşe göre, Suriye’deki iç savaştan istifade eden terör örgütü DEAŞ’ın Ekim 2014’te Kobani’ye (Aynularap) saldırmasının ardından HDP yönetimi ve terör örgütü PKK’nın liderleri sokağa çıkma yasağı çağrısında bulundu.

Bunun üzerine İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 32 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başladı.

Terör örgütü PKK’nın gençlik örgütü, kolluk kuvvetlerinin yanı sıra sivilleri de hedef aldı.

Saldırıların gerçekleştirildiği il ve ilçelerde süreç devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı çok sayıda kişinin ölümüne neden olan çağrıları yapanlar ve sokakta yasa dışı eylemlerde bulunanlar hakkında soruşturma başlattı.

Bu kapsamda 25 Eylül 2020’de operasyon talimatı verildi ve Ankara merkezli 7 ilde 82 kişi gözaltına alındı.

Eş zamanlı operasyonda, eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Ayna’nın da aralarında bulunduğu 20 kişi adreslerinde yakalandı. O sırada diğer belgede tutuklu bulunan Demirtaş ve Yüksekdağ da zanlılar arasında yer aldı.

Terör örgütü PKK’nın dağ timinden Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Wish Altun, Duran Kalkan, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed, kadın örgütünden Azime Yılmaz ve Hacire Ateş de katıldı. hakkında tutuklama kararı çıkarılanlar arasında bulundu. .

“DEVLET İZİN VERMEZ”

Mütalaada, sanıklardan bazılarının olay tarihindeki terör olaylarının başlamasından ve eylemlerin Türkiye geneline yayılmasından doğrudan sorumlu oldukları, söz konusu isimlerin ve örgüte destek veren kitlelerin isnat edildiği belirtildi. sokağa çıkmaya davet etti.

Mütalaada sanıkların PKK terör örgütü liderleriyle birlikte hareket ettikleri, onları kabahatler işlemeye davet ettikleri, bazı sanıkların doğrudan suça karıştığı belirtilerek, bunların terör örgütüne karşı ağır fiiller olduğu kaydedildi. Devletin birliği ve vatanın bütünlüğü. Görüşte, “Hiçbir devlet, üniter yapısının başka bir ülke veya silahlı terör örgütleri tarafından ele geçirilmesine, değiştirilmesine ve bölünmesine asla izin vermeyecektir. Her devlet, vatandaşlarını terörden korumak için gerekli tedbirleri almak ister.” değerlendirme yapıldı.

Sanıkların aylarca verilen mühlet verilmesine rağmen her seferinde savunma yapmak yerine yargılamayı uzatma yoluna gittikleri belirtilen mütalaada, sanıkların 19.09.2018 tarihinde ülke genelinde gerçekleştirilen terör eylemlerinden sorumlu tutulmaları gerektiği belirtildi. müşterek fail olarak olay tarihi.

Bu kapsamda sanıklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Ahmet Türk, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Cet, Aysel Tuğluk, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Dilek Yağ, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Başkan, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, İbrahim Binici, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Has Köse, Emine Beyza Üstün Meryem Adıbelli, Sibel Akdeniz, Mesut Bağcık, Nezir Çakan ve Aynur Aşan hakkında “Devletin birliğini ve vatan bütünlüğünü bozmak” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

Ayrıca sanıklar Demirtaş, Şenoğlu, Türk, Yorulmaz, Ürküt, Altınörs, Tan, Bilgen, Ata, Tuğluk, Yağcı, Yorulmaz, Barmaksız, Erdal, Gür, Yağlı, Ayna, Önder, Yıldırım, Kışanak, Kubilay, Şengül, Çelik , Oduncu, aralarında Yasin Börü’nün de bulunduğu 6 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak “nitelikli öldürme” suçundan Tuncel ve Karaman’a 6’şar kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edildi.

Sanıklar Nezir Çakan ve Sibel Akdeniz’in aynı hatadan 4’er kez, Meryem Adıbelli’nin 1 kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Öte yandan, konuşmaya konu sanıklar hakkında mala zarar verme, hürriyetin kısıtlanması, adam öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama ve hırsızlık ve suçlardan farklı oranlarda hapis cezası istendi.

Aralarında terör örgütü elebaşlarının da bulunduğu 72 sanığın belgelerinin ayrıştırılması talep edildi.

Mütalaanın okunmasının ardından söz alan bir sanık avukatı, bazı sanıkların sorguları tamamlanmadan mütalaa sunulmasını kabul etmediklerini belirtti.

Duruşma, sanık ve avukatlarının mütalaaya karşı savunma hazırlaması için ertelendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu